Vår fyrkantiga goding

Maja föddes med höftledsluxation, vilket innebär att hon har en instabil höft. I Majas fall är det högra höften som är instabil. Instabiliteten upptäcktes redan efter ett dygn på BB då Maja undersöktes av en barnläkare. En vecka senare fick vi en tid på ortopedmottagningen på Södersjukhuset där man efter ett ultraljud bekräftade diagnosen och behandling sattes in omedelbart. Prognosen är mycket god. I princip alla spädbarn som behandlas blir helt återställda och ju tidigare man börjar behandla desto bättre. Om man inte behandlar kan man få stora problem senare i livet.

Så nu ska Maja ha en von Rosenskena i 12 veckor. Det känns som en väldigt lång tid och vi saknar att komma riktigt nära vår bebis då skenan hela tiden är i vägen. Vi oroar oss för skavsår (som redan är ett faktum) och att Maja besväras av skenan. På sjukhuset har de hela tiden försökt ge intryck av att skenan inte innebär några som helst problem. När vi frågat om risken med skavsår och hur Maja ska kunna sova på rygg så upprepar de bara att bebisen inte besväras av skenan. Sen kommer vi hem och märker direkt hur skavsår dyker upp och hur Maja tvärvägrar att sova på rygg. Vi tycker att sjukhuset hade kunnat vara lite ärligare och gett oss riktiga råd istället. När vi sökt information på Internet så verkar det här vara den inställning som föräldrar med lux-barn möter på sjukhusen.

Varannan vecka ska vi på återbesök på sjukhuset. Då tar läkaren av skenan och vi får bada Maja och gosa. Sen sätter läkaren på skenan igen och vi får åka hem i två veckor till.


Blöja och kläder sätter vi utanpå skenan. Vi har fått packa undan alla kläder i storlek 50/56 och använder nu rymliga kläder i storlek 62-80.


Det är viktigt att hålla torrt och rent för att undvika skavsår. Bebisbajset har en tendens att glida in under skenan. Och så hoppas vi att det inte blir en alltför svettig sommar. I så fall får vi väl dra igång AC:n här hemma och hålla oss inomhus med Maja.


Kommentarer
Postat av: Farfar

Tack för fina bilder och att veckorna går snabbt för Maja

2011-05-02 @ 14:57:14
Postat av: Anna (Sthlm)

Stackars liten, men jag har hört att det oftare går fortare än 12 veckor, att hon kommer slippa det tidigare.

2011-05-02 @ 21:24:03
URL: http://annafairandtrue.blogspot.com
Postat av: Suvi

Det kommer att gå bra.

2011-05-02 @ 22:46:46
Postat av: Emma

Oj, det är väl tyvärr inte alltför ovanligt. Men bra att det upptäcktes! Har sett någon större variant av sån där skena. Kämpa på allihopa!! Kram!

2011-05-03 @ 10:30:59
URL: http://expeditiona.blogspot.com/
Postat av: Johanna

Men ojdå, stackars liten. Den ser inte så bekväm ut. Konstigt att de inte kunde vara ärligare "bebisen besväras inte av skenan", som om hon inte har någon känsel. Håller tummarna för att hon slipper den tidigare än 12 veckor!

2011-05-03 @ 21:09:21
Postat av: Irina

Jo det är ju rätt vanligt har jag förstått. Och det är ju trots allt bara 12 veckor. Det är ganska kort tid om man tänker att hon kommer bli helt bra sen. Finns dessutom en byxvariant som man kan få efter ett tag, hoppas på den! Idag har vi i alla fall varit på sjukhuset och fått skenan justerad då hon fått skavsår på ena benet, hoppas det blir bättre nu!

2011-05-03 @ 22:07:05
Postat av: Jenny

Intressant att läsa om det på länken. Har inte hört talas om det förut. Hoppas verkligen att veckorna går snabbt och att hon slipper skavsåren!

2011-05-04 @ 10:08:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0