Midsommarafton

Årets midsommarafton bjöd bland annat på:

(1) Toppengod sillunch som kunde avnjutas vid långbord på solig altan. Bra lagat allihopa!

(2) Spännande möte mellan Herr Loranga (katt) och Sir Benjamin Bramble (hund). De två kom fram till att de kan tolerera varandra, men inte umgås.
Bild tagen tidigare i våras. :)

(3) Femkamp med stort engagemang och en värdig vinnare.

(4) Promenad i stekhet sol till allmänt midsommarfirande där vi köpte lotter och några i sällskapet vann en träkrok och två latteglas.

(5) Pavlova. Allt åts upp förutom svenskbiten. Konstigt med tanke på den finsk-dansk-amerikanska-engelska blandningen på sällskapet. ;)(6) Bad i badbalja ute på altanen för familjens ettåring och en publik på nio personer.

(7) Bastubad.

(8) Oväntat samarbete mellan Herr Loranga och Sir Benjamin Bramble. Katt fångar mus, hund äter mus.

(9) Trerätters ute på altanen - tomatbakad halloumi, grillspett med tre olika såser och rabarber- och jordgubbspaj med kardemummakräm.En toppendag helt enkelt!


Asfalt och förråd

Nu är stenläggningen klar!!! Det som återstår är att sopa runt sanden så att den hamnar i alla springor. Det är ett riktigt terapiarbete kan jag berätta för er. I fredags fixade stenläggaren underarbetet för asfalten så på måndag kommer asfaltsläggarna. Vi kommer inte få köra på asfalten på ett tag då den måste torka riktigt ordentligt. Annars kan det bli däckspår - inte så snyggt. Så vi får ha bilen på gatan. Vi har faktiskt en liten vägremsa utanför vår tomt där man kan stå, utan att stå på gångvägen. Vi har haft bilen ståendes där i ett par veckor redan då stenläggaren har jobbat.

Vi har mätt upp var förrådet ska vara. Platsen är rätt smal så förrådet får vara max 2,5 meter brett. Jag har hittat ett förråd som skulle passa våra mått och som även skulle passa med huset. Tyvärr får vi inte plats med 15 kvm, men 12 kvm funkar.


Bild lånad från Trädgårdshus i Stockholm. Fast vi vill ha dubbeldörrar istället för en enkeldörr så man enkelt kan komma in med lite större grejer.

Jag undrar om vi kan påbörja detta projekt redan i höst? Vi får räkna lite på det. Vore så himla skönt att slippa ha ett diverserum inomhus och slippa ha alla utegrejer under en presenning på altanen nästa vinter.


Grundjobbet är klart - nu saknas bara asfalten.


Vi har börjat fylla upp med planteringsjord i rabatten, men vi behöver mer. Vi får beställa lite till när asfalten är klar.


Det är lite "finlir" kvar nu när stenen är lagd. Vi ska köpa grus och lägga längs med huset och på lite andra ställen.


Syrran, om du undrar var dina gummistövlar är så vet du det nu... Jag har shanghaiat dem. :)

Spikrakt

I fredags planterade vi häcken och sen dess har vi vårdat våra häckplantor ömt genom att vattna varje dag. Thujor är nämligen väldigt känsliga mot uttorkning, särskilt när de är nyplanterade. Vår eminenta stenläggare är inte bara stenläggare, han är nämligen trädbeskärare vintertid. Han sa att thujorna är planterade på ett idealt ställe nedanför slänten. Där kommer de inte riskera att torka ut. Dessutom är thujorna kända för att växa snabbt, så snart har vi förhoppningsvis ett fint "utsynsskydd" mot grannens tomt.


Spikrakt! Vi måste ta och fixa slänten också, men det får bli ett projekt att ta tag i senare under sommaren.


Närbild

Imorgon blir stenläggaren klar. All sten ligger på plats och imorgon ska han hälla på sand. Nästa vecka lägger han och några till asfalten!


Vi ska lägga grus längs med huset.


Här har vi förberett för att kunna bygga en trappa. Kanske nästa år eller året därpå...


2,5 ton jord

Ikväll har Daniel kört 2,5 ton planteringsjord med skottkärra.Här ligger numera jorden - i diket han grävde:Nu håller han på att plantera 42 stycken Thuja Smaragd. Vi fick hjälp med att köra hem dem från trädgårdshandeln av en av papporna i föräldragruppen. Det var verkligen jättesnällt!Nu börjar det se ut som en trädgård, eller vad tycker ni? :)Utvandrarna

Nu förstår Daniel varför Karl Oskar och Kristina lämnade de steniga markerna i Småland för bördig jord i Amerika. Han har nämligen varit ute hela kvällen och grävt diket där vi ska plantera våra thujor. Han har stött på en del sten om man säger så. Imorgon kommer planteringsjorden så då ska vi fylla upp diket med härlig jord som thujorna förhoppningsvis trivs bra i.


Lite dålig bild, men jag orkade inte gå ut så jag tog bilden från balkongen. Diket är 50 * 50 cm och 21 meter långt.


Stenläggaren har numera en medhjälpare med sig så nu går det undan. Vi är så himla nöjda med stenvalet - gråmix.

Drömrabatt

Idag byggde vår stenläggare en mur. Tur att vi inte gav oss på detta projekt själva. Det hade garanterat tagit längre än en dag för oss. Här ska jag anlägga min drömrabatt.


Lagom äthöjd för områdets rådjur.

¨
Ska bli skönt att slippa se de skarpa bergkanterna.


Bakom muren ska vi fylla upp med jord och anlägga en fin rabatt. Nu gäller det bara att planera vad man ska ha i rabatten för att den ska vara fin året runt.


Dike

Vi tyckte vi hade tagit det lite väl lugnt på senaste tiden så ikväll är Daniel ute och gräver ett 21 meter långt dike.


Gräset tog inte slut, men vi fick några rullar över så vi slängde ner dem i slänten. Ska bli intressant att se om de tar sig utan anläggningsjord. Vi planerar egentligen att ha bark i slänten eftersom det blir svårt att klippa gräs där.

I diket ska vi plantera en lång rad med Thuja Smaragd:På fredag kommer plantorna så det blir mycket grävande och jordskyfflande i veckan... :)

Gräsligt fint

Idag har vi rullat gräsmatta. Äntligen har vi en grön och fin tomt! :) Vi fick vår gräsleverans vid 10.30 idag. EXAKT samtidigt kom vår stenleverans. Vad är oddsen för det? Vi hade dock lite tur för lastbilen med gräs kunde inte ta sig upp på vår tomt. Men lastbilen med sten, den största lastbilen vi någonsin sett, hade en liten truck med sig så  de hjälptes åt för att få in både stenen och gräset på tomten.

Cirka 10.45 kom duon Super-Reijo och Magnus. Alice morfar och morbror. Tillsammans med Daniel rullade de ut 260 kvm gräs idag. Här har ni lite bilder:


Här står jag två dagar innan gräsleveransen och kämpar med att fördela ut jorden. Den senaste veckan har vi varit ute varenda kväll och jobbat. Kontorsråtta på dagen - markarbetare at night!


Till slut fick vi i alla fall ut all jord. Vi har dragit ett rör för att förbereda för eldragning till ett framtida garage.


Uppför den här slänten har Daniel kört många skottkärror med jord. Lite lätt träning på kvällskvisten piggar upp.


Vi hyrde en gallervält på Bauhaus som vi har kört på jorden för att jämna till ytan.Så kom då äntligen gräset!


Vi började rulla.


Alice började med att pussa på gräsrullarna, en riktig naturälskare. Sen hoppade hon upp på gräset och surfade på den gröna vågen.


Ganska snabbt kunde vi se resultat.


Snyggt blir det!


Det var perfekt väder för att rulla gräs. Soligt, men inte för varmt.


När vi rullat färdigt på framsidan så började vi vattna. Sen åt vi lunch och drack kaffe.


Efter lunchen var det dags att ta itu med baksidan.


Daniel har byggt färdigt grinden så nu är altanen lite mer Alice-säker. Än så länge ligger det bara stenmjöl framför altanen, men här ska vi lägga grus.


Så himla snyggt!


Det var ett riktigt rövgäng som rullade gräset.


Snyggt!


Så här ser slänten ut nuförtiden.


Alice hade det bra och låg och sov med ljudet av vattenspridarna i bakgrunden.


På måndag börjar stenläggaren med muren. Självklart kommer allt att dokumenteras här på bloggen. :)

Stenläggning

Stenläggaren arbetar för fullt! Han har fördelat ut stenmjöl och ritat ut var muren och stengränsen ska gå. Förhoppningsvis kommer stenen imorgon.Vi är snart klara med att få ut all jord. Imorgon tar vi det sista. Daniel och Alice ilade iväg till Bauhaus idag och hyrde en gallervält som vi ska använda för att jämna till ytan med. Det var inte lätt att få tag i en i dessa gräsmatteläggartider... :)


RSS 2.0