Lampinstallation

Den lilla inredaren har varit framme och pimpat vardagsrummet.

o


Den självgode lille björnen "Bajsen" med vänner.


Sommarlovet slut

Idag var det återigen dags för Alice att börja förskolan efter ett fem veckor långt sommarlov. Fast med tanke på vattkoppor och andra smittor så har hon ju varit hemma nästan hela sommaren. Hursomhelst så ska det bli skoj att se vilka spännande smittor hon kommer hem med nu när sommarlovet är slut.

Nu när det är förskolestart blev jag tvungen att inventera Alice utomhusgarderob. Hon behövde både nytt regnställ och nya gummistövlar så vi tog en tur till Nacka forum för att prova ut passande storlekar. Så himla gulligt att prova kläder och skor på vår lilla tvååring. ♥ Hon känns så stor då!

Det är alldeles för lite fashion i den här bloggen så här har ni Alice nya regnutstyrsel:


I höst sportar Alice ett lila regnställ från Didriksson och fodrade gummistövar från Tretorn. Fyndade även ett par röda ofodrade gummistövlar från Tretorn på ICA Maxi för 149 kronor! Regnvantar får bli förra årets (svarta från Lindex) då de fortfarande passar som handen i handsken.

Nu när vi börjar närma oss september är det hög tid för den årliga vinteroveralljakten. Jag har redan börjat kika runt lite och står i startgroparna inför butiksleveranserna! Bring it on!

Flickebarnet ska heta...

Nu har vi bestämt att vår lilla flicka ska heta Maja Tuulikki.

Maja har hon fått som namn för vi tycker det är fint. 

Tuulikki har Maja fått som namn efter sin mormor Raija Tuulikki. Tuulikki är ett finskt namn som var populärt på 1900-talet. Tuulikki betyder "liten vind". I den finska mytologin är Tuulikki skogens gudinna.

Finskt uttal för nybörjare
I finskan uttalas U som svenska O (som O i svenska ordet stol). Dubbelteckning av vokaler och konsonanter i finskan är inte till för att jävlas, utan visar på långt respektive kort uttal. Dubbel-U markerar alltså långt uttal av vokalen.


Elkoll

Alla som bor i hus vet att man alltför ofta får dra efter andan när man öppnar elräkningen under vintermånaderna. Brukar själv bli rätt sur när det är dags att betala den. Men nu har vi skaffat oss en jättebra grej från Telge Energi - en energidisplay. Med den här mojängen kan vi kontrollera hur mycket ström olika saker i vårt hem förbrukar och därigenom hitta energitjuvar.


Bra grej!

Den är rätt rolig att använda. Igår kväll till exempel kollade vi hur mycket ström vårt trådlösa bredband förbrukar. Eftersom vi har fast elpris så var det enkelt att se i kronor vad bredbandet kostar att ha igång - nämligen 85 kronor i månaden. Man kan tycka att det låter lite, men på ett år blir det 1020 kronor. Håhåjaja tänkte vi och kopplade om sladdarna lite så att vi med en enkel knapptryckning kan stänga av bredbandet på natten. Säg att bredbandet är avstängt mellan klockan 23.00 och 08.00. Då sparar vi 382,5 kronor per år. Har vi det även avstängt dagtid när vi båda börjar jobba igen efter föräldraledigheten kan vi spara ännu mer. Och så är det ju bra för miljön såklart!


Lite omkoppling så blir det enkelt att spara pengar. Fast hur ser det ut egentligen?? Vi måste få lite bättre ordning på sladdarna.

Ni ser vilka möjligheter! Ikväll ska vi fortsätta hitta våra energitjuvar. Tv:n står näst på tur. Vi ska koppla om sladdarna där också, men först ska vi kolla vad den egentligen kostar!

Vi hugger ner träd!
Grusigt jobb

Idag har vi gjort klart ett trädgårdsjobb som vi har pysslat med lite halvengagerat de senaste veckorna - nämligen att styra upp området vid brevlådan från ett vildvuxet bergsparti till en grusig plats. Som vanligt glömde jag att ta före-bilder, men tidigare var det här området fullt med vildvuxna hallonbuskar, ormbunkar, björk, ek, lönn, blåbärsbuskar etc. Allt i en enda röra.

Det var ett riktigt horse job vi tog itu med, men det såg inte trevligt ut innan och dessutom hade brevbäraren lämnat en lapp och bett oss klippa ner grönsakerna lite.

Jag började med att röja bort allt det vildvuxna, det var det som tog längst tid. Därefter tog jag fram högtryckstvätten och tvättade rent berget som är i direkt anslutning till grusområdet. Sen var det bara att jämna till underlaget, på med markduk och grus. Daniel fick skyffla gruset. Underlagsarbetet var det inte så jättenoga med eftersom det inte är någon som ska gå här. Förutom en och annan katt.


Man kan undra varför jag valde att klä mig i vitt.


Voilá! Jag borde ha tagit en före-bild. Då hade ni sett hur stor skillnad det är. Billuppställningsplasten är rejält skitig nu, så vi måste köra en omgång med högtryckstvätten här.


Min konstnärliga sida sparade en bit berg som stack upp i mitten.


Här ser ni var vi slutade tvätta berget. Varje gång det regnar ramlar det ner grus, sten och jord på biluppställningsplasten så planen är att fortsätta röja här så småningom. Vi får se när det blir av då det är ett tungt arbete.


Som ni kan se så krymper grushögen. Resterande grus ska upp på berget på husets östra sida.


Ser ni våra thujor förresten. De har växt otroligt fint i sommar. Rådjuren har varit på sju av thujorna. Först tänkte vi byta ut dem, men nu har jag istället klippt bort det döda och knytit ihop dem för att förhoppningsvis bilda en ny topp. Får se om det funkar. Är värt ett försök då det skulle bli väldigt dyrt att köpa nya i den här storleken.

RSS 2.0