Konkursen klar

Vi är nu uppe i tre veckors försening.

Konkursen blev klar i måndags och vi har fått en skriftlig bekräftelse från konkursförvaltaren att konkursboet inte har några ekonomiska krav på oss och att avtalet mellan oss och byggentreprenören är hävt.

För tillfället håller husleverantören på att upphandla nya byggentreprenörer som ska färdigställa huset. Vi är rätt missnöjda med vår husleverantör som har gett oss en hel del felaktig information som vi anser har försenat hela processen. Vi tycker även att husleverantören hade kunnat agera mycket snabbare när det gäller att göra en lägesbesiktning och att anlita nya entreprenörer. Konkursen blev klar i måndags. Vi tycker att husleveranören hade kunnat ha allting klart så att vi hade kunnat skriva nya avtal i direkt anslutning till att konkursen blev klar. De har ju haft tre veckor på sig!

Men det är väl som vanligt - allt får man göra själv. Hade vi inte varit så pass pådrivande som vi har varit de senaste veckorna hade förseningen med all säkerhet blivit längre. Vi måste vara ihärdiga eftersom nedkomsten närmar sig med stormsteg.Den fluffige katten sträcker lite på sig under tiden vi väntar på att få färdigställa drömkåken:


Bilbyte

Idag har vi bytt in vår Saab 9-3 2.0t och köpt en Peugeot 307 1,6 Kombi BioFlex. Vi har ju haft sådana problem med vår Saab på sista tiden så vi kände att det var dags att gå vidare innan nya problem uppstår. Så nu har vi bytt från vår snabba sportsedan till en riktig familjecontainer. Livet är allt bra underbart! :)

Så här ser vårt nya åk ut:
Blomdramat fortsätter

Blommans tillstånd förvärras och blir alltmer kritiskt......men Loranga verkar inte vara så orolig för det.


Katten rensar halsen

Inför visningen av lägenheten köpte vi en ny blomma till sovrummet. Det var för en vecka sedan. Idag ser blomman ut så här:Det verkar som att Loranga är boven i blomdramat:
Lägenheten såld och konkurs

Idag sålde vi lägenheten. Tre budgivare och fyra dagar tog det, men nu är äntligen affären i hamn. Lägenheten gick för det vi värderat den till för ett år sedan så vi är nöjda med resultatet.En mindre rolig nyhet som vi fick mitt i nervositeten som en lägenhetsförsäljning ändå innebär är att vår byggnadsentreprenör har gått i konkurs. Detta sker fem veckor innan inflyttning, fantastiskt bra tajming...

Det som kommer hända nu är att huset kommer bli försenat. En-två månader påstår vår husleverantör som kommer sköta allting åt oss. Vi hade i alla fall tur i oturen för paret som köpte vår lägenheten kan inte flytta in förrän 20 april så vi kommer kunna bo kvar i lägenheten och förhoppningsvis blir huset klart tills dess.

Helt klart en händelserik vecka!


Besiktningar inbokade

Idag har vi äntligen fått en kallelse till kontrollbesiktning (28 januari) och slutbesiktning (12 februari). Vi har varit lite oroliga för att huset inte ska bli klart i tid, men nu är som sagt besiktningsdagarna inbokade så byggentrepenören får väl sätta lite fart. 14 arbetsdagar kvar!

Dagens irritationsmoment var för övrigt att byggarna fått för sig att diskmaskinen skulle vara i köksön. Que? Det har vi aldrig ens funderat på och finns inte på någon gammal ritning. Tur att vi upptäckte det!

Vi var ute en sväng i måndags. Målaren jobbar på och har nu målat alla innertak på övervåningen. Kolla vad snyggt det blir:


Vardagsrummet. Jag är glad att jag slipper måla de där listerna. Det är ett jobb för någon med tålamod.


Att måla tak kräver förutom tålamod även armstyrka.


Vår ytterdörr är målad i fabrik, men dörren är så snygg att den förtjänar att visas upp på bloggen.


Kakelsättaren har smetat på något klet på väggarna i badrummen som ska fungera som fuktspärr.


Husets framsida

Idag har vi inhandlat en brevlåda. Det är en dansk brevlåda som till och med är godkänd av Post Danmark. Om danska brevbärare gillar den här lådan får vi väl hoppas att deras svenska kollegor också gör det.

I vår jakt på den perfekta brevlådan har vi upptäckt att brevlådor kan kosta precis hur mycket och hur lite som helst. I Smartsons test av brevlådor får vår låda omdömet "dyr designlåda". Det tycker jag är lite orättvist för vi valde verkligen inte en av de dyraste varianterna. Vi valde den här brevlådan för att det är en snygg, stabil låda med lås till ett lagom pris. Tur att man kan tänka själv!

Vad tror ni, kommer den passa vårt nyfunkishus?


Vi köpte en stolpe till också, men det lär nog dröja innan vi kan slå ner den i marken. Tills marken har tinat får vi nog hänga upp brevlådan provisoriskt.

Loranga blev överförtjust i lådan - alltså brevlådans låda.

Lurade?

En sak har vi upptäckt, nämligen att handdukskrokar och toalettrullehållare - det är dyrt. Vansinnigt dyrt.

I måndags köpte vi krokarna och toalettrullehållaren som ni ser på bilden nedan. Ett "set" till vardera badrum. Vi köpte dem hos en välkänd byggvaruhandlare. När vi kom hem kände vi oss lurade för det blev så dyrt. Jag börjar surfa runt lite och upptäcker att IKEA minsann har toalettrullehållare och krokar till en mycket billigare penning. Igår åkte vi dit för att fynda, men toalettrullehållarna var slutsålda, de hade inga "fyrkrokar" och de enskilda krokarna vi ville ha matchade inte de slutsålda toalettrullehållarna.

Vi kastar oss iväg till två andra byggvaruhandlare bara för att upptäcka att det minsann är lika dyrt/dåligt utbud där. Vi ger helt enkelt upp! Det här räknas väl kanske som varor man köper sällan, därav priset. Men visst är de snygga?!


Här är vårt 2008

Januari 2008
2008 visar sig bli ett händelserikt år för oss. Efter att ha tittat lite halvseriöst på olika hus i cirka ett år surfar vi in på en annons för ett nybyggt hus. När vi ser huset är det kärlek vid första ögonkastet och tomten ligger i en kommun som vi funderat på som ett alternativ till de dyrare villaområdena i Stockholms direkta närområde. Det som händer nu går rätt snabbt. Vi kontaktar mäklaren som säljer tomten, banken för lånelöfte, värderar vår lägenhet, upprättar kalkyler, tar reda på allt som finns att veta om att bygga ett nytt hus, kontaktar kommunen för att kolla radonhalter och detaljplaner, träffar husleverantören som får svara på alla våra tusen frågor. Cirka en vecka och åtminstone en sömnlös natt senare skriver vi på kontrakt för tomt och hus. Nu kör vi!

Huset

Jag fyller 28 år och Daniel bjuder mig på denna fantastiska tallrik med godsaker:
Februari 2008
I februari arbetar vi intensivt med husritningarna och skickar in en bygglovsansökan till kommunen. Vi har tät kontakt med vår agent hos husleverantören och hon visar sig vara en riktig pärla. Hon är kunnig, otroligt trevlig och extremt snabb på att svara på alla våra frågor. 29 februari träder köpet av tomten i kraft och vi är nu markägare. Vi åker ut till tomten och möts av en strålande februarisol. Här kommer vi att trivas (der ser vi om vi kisar och har lite fantasi)!

image7

Mars 2008
I mars fortsätter vi att arbeta med husritningarna och alla val till huset. Valen är många och tar tid! Vi tar in en offert från en markentrepenör och åker ut till tomten för att träffa honom. Vi kommer senare att välja denna markentrepenör som ger ett bra intryck och får mycket goda rekommendationer. Vi åker även ut och tittar på ett tidigare arbete han har gjort och tar in en offert från en annan markentrepenör för att ha något att jämföra med.

I mars får vi även en present från husleverantören - byggarbrallorna!

image18


April 2008
April går segt. Kommunen dröjer och begär in kompletteringar till bygglovsansökan. Handikappkrav gör att vi måste trixa lite med planlösningen. Vi planerar vårt kök som vi blir supernöjda med.

image24

Maj 2008
I maj börjar det hända saker. Kommunen ger oss vårt efterlängtade bygglov och vi åker dit för ett byggsamråd, som visar sig vara en intressant upplevelse... I slutet av maj är vi klara med våra val och vi beställer huset från husleverantören. Våren anländer och vi njuter av utsikten från vår balkong. I maj känns det som att vi kommer sakna lägenheten rätt mycket, men det kommer att ändra sig ju närmare inflyttningen vi kommer.Juni 2008
I juni skriver vi kontrakt med markentrepenören och Daniel tittar en himla massa på fotbolls-EM. Det går riktigt dåligt för mig i EM-tipset.

Jag överraskar min storasyster med en två år (!) försenad 30-årspresent och vi åker till Amsterdam för en mycket lyckad weekend.Daniel och jag firar ett år som gifta, tänk att man får vara så här lycklig! :)

Juli 2008
I juli har vi semester. Vi åker till Danmark för att fira Daniels farbrors 60-årsdag. Tyvärr regnar det nästan hela veckan, men när det väl är dags för kalaset spricker det upp och den danska maten vi blir bjudna på är supersmarrig. När vi kommer hem åker vi till kakelaffären och väljer allt kakel och klinker till huset. Det är ganska jobbigt för vi har svårt att välja. Kakel och klinker är ju så beständigt, inget man byter lika enkelt som man målar om.I slutet av juli får vi en trevlig överraskning då vi får ett blått plus som bekräftar att vi väntar vårt första barn.Augusti 2008
I augusti tittar vi mycket på OS från Peking, men jag har så svårt för att äta och är så trött så jag somnar i soffan vid halv åtta på kvällarna. Det kommer hålla i sig hela augusti och september. Vi blir skrämda då vi tror att Loranga har kattastma. Att röntga Lorangas lungor visar sig vara rätt svårt, han slingrar sig som en hal ål. Som tur är så visar det sig att han är frisk.Vi skriver kontrakt med entrepenören som ska bygga själva huset. Markentrepenören börjar med markarbetena. Först ryker skogen, sen börjar de gräva och spränga. Grannens telefonledning visar sig gå över vår tomt och Daniel styr snabbt upp det hela och Telia kommer och flyttar den. Tyvärr visar det sig att de måste spränga mer än vad vi tidigare trott. För att se det positiva så får vi en större garageinfart som man kan se "växa fram" här:September 2008
September är en spännande månad. Markentrepenören gjuter vår grund och husresning sker 24-25 september. Äntligen får vi se huset vi tidigare bara sett på ritningarna! Dag ett tar vi semester och anländer till bygget klockan 9.00. Rätt snopet blir det eftersom de redan hade rest hela första våningen. Huset ser jättelitet ut och vi tycker att det ser ut som en liten sommarstuga. Dag två kommer dock övervåningen och nu ser man hur stort huset verkligen är.

Oktober 2008
I oktober är äntligen alla takpannor på. Vi har haft tur med husbygget hittills då det inte har regnat en enda dag. Vi väljer tapeter och färg till hela huset och kommunen ansluter oss till vatten och el. Byggnadsställningarna tas ner och man kan nu se hur snyggt huset verkligen är!

I oktober fotograferar vi lägenheten inför försäljningen. Den så kallade finanskrisen har drabbat världen, men vi bestämmer oss för att ha is i magen och inte oroa oss för någonting vi inte kan påverka själva.

Det växande livet i min mage fastnar på bild för första gången och det är en häftig upplevelse.November 2008
I november försöker vi sälja lägenheten, vilket inte alls går bra. Vi väljer att dra tillbaka lägenheten och gå ut med den igen i januari och hoppas att räntesänkningen som kommit under senare delen av året ska ge effekt. Återigen försöker vi vara positiva och inte oroa oss för någonting vi inte kan påverka, eller som min pappa säger - "Välj att se lägenheten som en resurs och inte som en belastning.". Men ibland är det trots allt svårt att inte oroa sig...

Daniel går in i huset för första gången. Han träffar elektrikern och lämnar utomhuslampor och inbyggnadshögtalare som elektrikern ska installera. Annars åker vi sällan ut till huset från slutet av oktober, under november och december. Mycket av det arbete som görs syns inte så tydligt för oss och vi har dessutom inga nycklar till huset. Vi åker ut någon helg då och då och spanar in genom fönstren.

Vi börjar planera för barnet och beställer vagn och babyskydd. Första sparken känner jag lördagen 15 november.December 2008
I december arbetar målaren på inne i huset och köket har börjat monteras. Jag går för första gången in i huset och det känns fantastiskt bra. Nu längtar vi allt mer till att flytta från lägenheten och till huset. Nu är det inte långt kvar!Julen firar vi på sedvanligt vis och 2009 firar vi in tillsammans med våra vänner J & M. Så här smarrigt åt vi då (jag har sagt det förr, matbilder gör aldrig maten rättvisa):


Hummersoppa


Burgundisk oxfilé med rotfruktspytt


Chokladtårta med mandelbotten och mockatryffel

1 januari 2009
Vad kul att så många av er vänner och familj följer vår blogg som primärt handlar om bygget av vårt alldeles egna hus. Tanken med bloggen är att den ska vara som en byggdagbok som vi använder för att dokumentera hela vårt husbygge.

Vi hoppas att ni fortsätter följa oss även under 2009 för bloggen kommer att leva vidare. 2009 kommer ni bland annat få se när huset blir klart på insidan och när vi börjar arbeta med tomten. Vi har ju en gräsmatta att anlägga, en altan att bygga, plattor att sätta, en häck att plantera, en friggebod eller carport att byggga. Vi får se hur mycket vi hinner med under 2009, för 31 mars kommer ju vår lilla familj dessutom att utökas med en ny liten person.

Gott nytt 2009!

RSS 2.0