Gästbloggare

Här på vår blogg finns det utrymme för gästbloggare. Denna gång ett inlägg från Irinas syster vars badrumsrenovering ni kommer kunna följa här på bloggen.

Gästbloggare - Suvi


Badrumsrenovering vecka 1
När vi flyttade in i vår 20-talstvåa vid Södermälarstrand bestämde vi omgående att vi skulle renovera badrummet. Det har gått nästan tre år sedan dess. Det var främst kostnadsaspekten, men också latheten, som kom emellan. Jag är själv förvånad över hur snabbt man blir hemmablind och inte längre ser de svarta, klibbiga fogarna, det spruckna handfatet och den orange-rosa våtrumsmattan. För att inte tala om den suspekta unkna luft som mötte varje gång man öppnade dörren. Men den vande jag mig aldrig riktigt vid.


I måndags gick startskottet. Äntligen. Via Daniel och Irina hade vi fått kontakt med fantastiskt trevlig och kunnig hjälp. Ett antal besök hos Kakelspecialisten vid Globen hade också resulterat i en nästan färdig lista kring inredningen. Vi hade redan en idé om layouten och känslan. Japanskt spa. Lugn atmosfär. Ljust och med en känsla av rymd. Mörkt trä. Det är skönt att jag och sambon är så överens om allt. Med det inte sagt att det inte tar några diskussionsvändor. Det är en stor fördel att jobba på det viset. Man undgår att gå i de där onödiga fällorna och när vi väl har fattat ett beslut vet vi båda att det kommer att bli bra.


Kakel och klinkers

Vi har valt att ha stora, blanka vita kakelplattor på väggarna (30x45). Med stora plattor är det extra viktigt att man sätter dem helt rakt, annars sticker kanterna upp. Därför blev det mindre (15x15) klinkerplattor på golvet. Vi hade gärna haft större, men ibland måste funktion gå före design. Golvytan är endast 3 kvadratmeter så för att få en acceptabel lutning för vattnet att rinna mot golvbrunnen fick vi kompromissa lite. Den klinkers vi har valt är så läcker! De är mörka, nästan svarta. Golvvärme känns nästan som standard idag.


Inredning

Badkaret blir ett vanligt Svedbergs 140 med halvfrontsstativ då det i princip inte finns några schyssta badkar i mindre storlekar. Vi kan inte ha större badkar då alkoven där det ska stå endast är 145 cm. Ena väggen kommer vi att bygga ut så att man skapar en nisch för en inbyggd spegel. Detta skapar en hylla under spegeln (stenbelagd - ej ännu färdigbestämt) och tre spottar, inbyggna i en mörk träpanel, ovanför. Dessa kommer man att kunna slå på och av som en vanlig lampa. Kommoden under spegeln med stor låda är i läcker valnöt med integrerat handfat. Handfatet är fyrkantigt utvändigt men rundat inuti. Det är viktigt för mig. Det finns inget värre än när vatten skvätter från kanterna. En Tapwellkran i fyrkantig design sitter som kronan på verket.


Blandaren till badkaret och duschen är ett frågetecken än så länge. Engreppsblandare är inget att ha har vi lärt oss. Så nu är vi på jakt efter en snygg fyrkanting blandare med termostat. Sedan blir det såklart spottar i taket, kopplade till en dimmer.


Status vecka 1

Efter vecka 1 ser vårt badrum ut som en cementbunker, vi lever och sover i vardagsrummet och i köket. Min sambo har den stora lyxen att kunna duscha på jobbet. Själv smiter jag emellanåt in hos Irina och Daniel för att duscha (3 duschar), utan att mata Loranga till hans stora förtret. Annars blir det träning och dusch på Friskis & Svettis (2 träningar, 2 duschar). Och i helgen var jag hos föräldrarna (1 bastu och 1 dusch).

Ensam liten badkarsblandare dag 1.Vårt sovrum är nu en dumpningsplats för byggsopor.

Dag 6 har lite puts kommit upp på väggen och plastbrunnen är borttagen.Vattnet kommer från höger vilket innebär att våra grannar till vänster var utan
toalett i två dagar när vattnet stängdes av. De har som tur är ytterligare en.Det kommer att gå ett rör i 90 graders vinkel från det sänkta taket (15 cm)
 för ventilationen.


Berget söndersprängt

Igår skrev vi på kontraktet med företaget som ska bygga huset. Vi har träffat fyra stycken från företaget och de kändes som ett pålitligt gäng med mycket erfarenhet.

Nu har arbetet på tomten pågått i två veckor och sprängningen har avslutats. Markgubbarna jobbade hela förra helgen och vissa dagar till halv nio på kvällen. På onsdag börjar de gjuta grunden. Så här såg tomten ut idag:


Här sluttade det väldigt mycket tidigare, nu är det så plant att man kan
spela kula.Vi har spräng lite av det fina berget för att kunna dra avlopp och sån't.


Titta nu börjar det ju faktiskt se ut som en biluppställningsplats.


Här ska vi bo - det blir en bunker! ;)


Sprängmattor som har använts vid sprängningen.


Trädrötter kan vi inte ha under huset, så de är uppgrävda.


Det var svårt att balansera på stenen när vi gick runt och fotade.


Vem sa att Transformers inte finns på riktigt?

De gräver en grop

Imorse åkte vi ut till tomten. Lördag förmiddag och det var full aktivitet. Tydligen arbetar de under lite tidspress, huset kommer ju vecka 38. Nu har Telia även flyttat telefonledningen som gick över vår tomt. Trädfällarna var skickliga och hade lyckats fälla träden medan ledningen fortfarande var kvar - utan att ha av den. Nu är ledningen i alla fall flyttad vilket är ett måste när de ska lyfta in huset på tomten. Bra att Telia hanterade vårt ärende snabbt.

Vi tog några sköna bilder:


Där i gropen ska huset ligga. Grävandet har resulterat i flera högar med
fyllnadsmassor, vilket är toppen. Det kan vi använda till andra delar av
tomten.Här ska de spränga för att kunna dra avlopp och el ut till gatan. Spränger
gör de i början av nästa vecka. I med öronproppar grannar!De har lagt ut en massa sten där infarten ska vara. Ser ostadigt ut än så
länge. Skulle nog inte gå så bra att köra in med vår låga Saab där. :)Jobba först - sen lördagsgodis.


Kalhygge

Då var det klart - alla träd är fällda. Tomten känns helt plötsligt jättestoooor. Det syns tyvärr inte riktigt på bilderna. Grannarnas träd står fortfarande kvar och ramar in vår tomt.


Vad tror ni, kan vi plantera en fin gräsmatta här? :)


Jag tar kortet ståendes i ena ändan av tomten. Grävskopan står ungefär där
biluppställningsplatsen kommer vara.

Byggdag 1

Idag var byggdag 1 och trädfällarna har arbetat för fullt. Tomten blev så mycket ljusare nu när de fällt många av träden. Tidigare har träden skymt ganska mycket. Trädfällarna kommer jobba i tre dagar, vi har rätt mycket träd. På måndag rullar grävmaskinerna in. Då får vi veta hur mycket berg vi måste spränga. Det vet vi inte förrän grävmaskinerna börjar gräva i marken. Vi vet ju att det är berg, men inte hur mycket.


Vår framtida infart. Tyvärr kunde de inte fälla alla träd p.g.a. grannens
telefonledning som Telia måste komma och flytta på. Ledningen var gömd
bland träden, ingen hade upptäckt den förrän trädfällarna började jobba.Det blir en del träd att forsla bort.


Majbrasa?Tomten var ganska plan när de väl röjde undan allt ris.


Framtida uppställningsplats för bilar.


Här ska huset stå. Någon som är intresserad av en parkbänk?

Byggstart!

Torsdag 14 augusti börjar skövlingen av vår (skogs)tomt. Äntligen!


Tomten i februari


Tomten i februari


Loranga frisk

Nu kan vi dra en lättnadens suck. Veterinären ringde och Loranga har inte kattastma. Röntgenexperten hade tittat på plåtarna och han tyckte Lorangas lungor såg bra ut. Katters lungor kan se lite olika ut och hans bedömning var att det var friska lungor. Lorangas hostattacker är troligtvis hårbollar som han försöker få upp, fast han är inte så bra på det. ;)


Loranga i sin kattkoja.

Byggstarten närmar sig! Inom ett par veckor kommer vi förhoppningsvis kunna börja lägga upp bilder från husbygget.

Katt med astma

Vi tror att Loranga har kattastma. Han har sedan i höstas hostat djupt nerifrån lungorna. Först trodde vi att det var en hårboll han försökte få upp, men det kom aldrig upp några hårbollar under hans "episoder". Under sommaren har det eskalerat så vi åkte till veterinären för att kolla upp det. Efter att ha röntgat hans lungor konstaterade veterinären att hans lungor inte såg normala ut, men hon ville inte ge diagnosen kattastma. Istället ska vi invänta att deras röntgenexpert kommer tillbaka från semestern så att han kan titta på bilderna.

En sak hoppas vi i alla fall och det är att vi inte behöver röntga Lorangas lungor en gång till. Det var inte alls populärt och det förstår jag. Daniel hjälpte till med röntgen och han var tvungen att hålla fast Loranga rätt hårt på röntgenbordet för att sköterskan skulle kunna ta bilderna. Loranga slingrade sig så mycket att han snabbt fick smeknamnet "Utbrytarkungen". Till de sista bilderna skickades vi ut och istället blev det två sköterskor och en veterinär som fick försöka ta de sista bilderna. Loranga är oväntat stark - i alla fall i viljan.

Nu får vi hålla alla tummar och tassar för Loranga medan vi inväntar svaren på röntgenbilderna!


RSS 2.0