Gästbloggare

Här på vår blogg finns det utrymme för gästbloggare. Denna gång ett inlägg från Irinas syster vars badrumsrenovering ni kommer kunna följa här på bloggen.

Gästbloggare - Suvi


Badrumsrenovering vecka 1
När vi flyttade in i vår 20-talstvåa vid Södermälarstrand bestämde vi omgående att vi skulle renovera badrummet. Det har gått nästan tre år sedan dess. Det var främst kostnadsaspekten, men också latheten, som kom emellan. Jag är själv förvånad över hur snabbt man blir hemmablind och inte längre ser de svarta, klibbiga fogarna, det spruckna handfatet och den orange-rosa våtrumsmattan. För att inte tala om den suspekta unkna luft som mötte varje gång man öppnade dörren. Men den vande jag mig aldrig riktigt vid.


I måndags gick startskottet. Äntligen. Via Daniel och Irina hade vi fått kontakt med fantastiskt trevlig och kunnig hjälp. Ett antal besök hos Kakelspecialisten vid Globen hade också resulterat i en nästan färdig lista kring inredningen. Vi hade redan en idé om layouten och känslan. Japanskt spa. Lugn atmosfär. Ljust och med en känsla av rymd. Mörkt trä. Det är skönt att jag och sambon är så överens om allt. Med det inte sagt att det inte tar några diskussionsvändor. Det är en stor fördel att jobba på det viset. Man undgår att gå i de där onödiga fällorna och när vi väl har fattat ett beslut vet vi båda att det kommer att bli bra.


Kakel och klinkers

Vi har valt att ha stora, blanka vita kakelplattor på väggarna (30x45). Med stora plattor är det extra viktigt att man sätter dem helt rakt, annars sticker kanterna upp. Därför blev det mindre (15x15) klinkerplattor på golvet. Vi hade gärna haft större, men ibland måste funktion gå före design. Golvytan är endast 3 kvadratmeter så för att få en acceptabel lutning för vattnet att rinna mot golvbrunnen fick vi kompromissa lite. Den klinkers vi har valt är så läcker! De är mörka, nästan svarta. Golvvärme känns nästan som standard idag.


Inredning

Badkaret blir ett vanligt Svedbergs 140 med halvfrontsstativ då det i princip inte finns några schyssta badkar i mindre storlekar. Vi kan inte ha större badkar då alkoven där det ska stå endast är 145 cm. Ena väggen kommer vi att bygga ut så att man skapar en nisch för en inbyggd spegel. Detta skapar en hylla under spegeln (stenbelagd - ej ännu färdigbestämt) och tre spottar, inbyggna i en mörk träpanel, ovanför. Dessa kommer man att kunna slå på och av som en vanlig lampa. Kommoden under spegeln med stor låda är i läcker valnöt med integrerat handfat. Handfatet är fyrkantigt utvändigt men rundat inuti. Det är viktigt för mig. Det finns inget värre än när vatten skvätter från kanterna. En Tapwellkran i fyrkantig design sitter som kronan på verket.


Blandaren till badkaret och duschen är ett frågetecken än så länge. Engreppsblandare är inget att ha har vi lärt oss. Så nu är vi på jakt efter en snygg fyrkanting blandare med termostat. Sedan blir det såklart spottar i taket, kopplade till en dimmer.


Status vecka 1

Efter vecka 1 ser vårt badrum ut som en cementbunker, vi lever och sover i vardagsrummet och i köket. Min sambo har den stora lyxen att kunna duscha på jobbet. Själv smiter jag emellanåt in hos Irina och Daniel för att duscha (3 duschar), utan att mata Loranga till hans stora förtret. Annars blir det träning och dusch på Friskis & Svettis (2 träningar, 2 duschar). Och i helgen var jag hos föräldrarna (1 bastu och 1 dusch).

Ensam liten badkarsblandare dag 1.



Vårt sovrum är nu en dumpningsplats för byggsopor.

Dag 6 har lite puts kommit upp på väggen och plastbrunnen är borttagen.



Vattnet kommer från höger vilket innebär att våra grannar till vänster var utan
toalett i två dagar när vattnet stängdes av. De har som tur är ytterligare en.



Det kommer att gå ett rör i 90 graders vinkel från det sänkta taket (15 cm)
 för ventilationen.


Kommentarer
Postat av: Irina

Ska bli spännande att se resultatet! Inte lätt för Loranga att veta när du är här för att mata honom och när du är här i duschärende. Måste vara förvirrande för honom. :)

2008-09-01 @ 08:47:51
Postat av: Anna

Vad spännande! Låter som om det kommer att bli skitsnyggt om jag får säga så! Jag är nästan avis även om jag vet att vårt badrum var i bättre skick än ert (dvs i alla fall kaklat) och vi bestämde oss att det räckte att uppdatera med nytt handfatt och blandare m m. Ser fram emot att se resultatet sedan! Tur att du ska bort en natt i helgen i alla fall och kan både duscha och basta då!

2008-09-01 @ 18:30:39
URL: http://annafairandtrue.blogspot.com
Postat av: Suvi

Hej,



Ja det kommer verkligen bli bra. Jag är mycket nöjd med vår design och det ska bli spännande att se den växa fram undan för undan. Idag lades värmeslingorna i golvet och imorgon kommer elektrikern för att dra elern till spottarna och värmegolvet bl.a. Jag ser fram emot duschen på lördag :-)

2008-09-02 @ 20:50:18
Postat av: Anna

När får vi höra del 2?!

2008-09-09 @ 23:13:41
URL: http://annafairandtrue.blogspot.com
Postat av: Irina

Jag håller med Anna! När kommer del 2? Innan Japan-resan hoppas jag!!!

2008-09-11 @ 09:25:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0