I huset med kvalitetsansvarig

Idag var vi och inspekterade huset med vår kvalitetsansvarig eftersom han kommer vara i Barcelona på fredag när vi har slutbesiktningen. Elektrikerna jobbade fortfarande med det sista och det var inte grovstädat ännu, men trots detta måste vi ändå säga att VI ÄR RUGGIGT NÖJDA! 

Vår spontana känsla är att vi har lyckats uppnå våra ambitioner om en rofylld och harmonisk interiör där alla rum känns sammankopplade och steget mellan inomhus och utomhus inte känns alltför långt. Den strålande vårsolen gjorde inte direkt saken sämre. Husets ljusinsläpp är fantastiskt.

UTOMHUS


Välkomna hem till oss (och våra sopor)!


Balkongräcke med överliggare i teak. Det var en trevlig överraskning för oss.

'
Passande nog kom kommunen och levererade vårt sopkärl när vi var ute och inspekterade husets utsida. Efter att ha frågat runt lite i bekantskapskretsen blev det ett sopkärl på 190 liter med hämtning varannan vecka.

NEDERVÅNING


Svalaste sovrummet i huset.


Garderob i det svala sovrummet.


Trappan! Vi är lite skeptiska till husleverantörens placering av fönstret. Det är väl inte så mycket att göra åt saken nu, men vi kommer ändå ta upp det på slutbesiktningen.


Kändes konstigt att kunna gå upp på övervåningen via en trappa istället för att riskera liv och lårbenshals i den leriga backen på utsidan av huset.


Skjutdörrsgarderober vid entrén.


Allrummet.


Barnrummet med sockersöt tapet.


Bastar gör vi nog på söndag!

ÖVERVÅNING


Välkommen upp på övervåningen.


Det färdiga köket!


Daniels inbyggnadshögtalare i vardagsrummet. Jag kan slå vad om min högra lilltå att en av de första sakerna Daniel kommer ställa i ordning när vi har flyttat in är högtalarsystemet (hans ögonsten).


Är det någon som tror att vi kommer behöva tre (!) eluttag på denna vägg? Känns överdimensionerat. Sotaren var i alla fall i huset idag så nu är det fritt fram att elda.


Sovrummet på övervåningen. Här kommer vi nog sova till en början.


Skjutdörrsgarderober i sovrummet.


Badrummet på övervåningen med vår supersnygga och extra höga toalett.

Brevlåda och taksäkerhet

Idag satte vi upp brevlådan. Vi satte upp den provisoriskt och kommer fästa den bättre och på ett annat ställe när marken har tinat lite. Det är en annan familj som också bygger hus i samma område som oss och de var också ute idag för att sätta upp sin brevlåda. Måste ha varit stora brevlådedagen.

Det där fula stängslet ska vi ta ner och sätta upp ett fint trästaket.


Nu är även taksäkerhet och skorsten monterade på taket. Vi har beställt sol till nästa vecka så förhoppningsvis slipper vi den där gråa himlen på flyttdagen.


Vattenutkastare. Kan vara bra att ha när vi planterar gräs.


Den här bilden är tagen genom ett fönster. Målarna har nu satt upp alla tapeter. Uppmärksamma läsare ser att vi har en likadan tapet i husets vardagsrum som vi har i lägenheten idag. Ingen idé att ändra på ett vinnande koncept.

Det bästa av allt är att vi idag kunde se att innertrappan är på plats. Trappan har varit det stora osäkerhetsmomentet då det länge var oklart om den skulle hinna levereras i tid till slutbesiktning. Nu har vi i alla fall en innertrappa och jag slipper klättra upp för en lerig backe varje gång jag ska upp på övervåningen.

Slutbesiktningen är på fredag och på lördag är tanken att stora flytten ska äga rum. Flyttbilen är bokad, hjälpsamma bärare står redo och kanelbullar till flyttfikat är bakade. Nu hoppas vi nästan att barnet ligger kvar i magen åtminstone en vecka till. Vore rätt skönt att flytta först och få barn sen. Vi får väl se om barnet tycker likadant.

Huset 10 dagar innan slutbesiktning

Nu står huset snart klart. Plattsättaren är färdig med sitt och snickarlaget kommer blir klara imorgon. Efter det finns det bara en del måleri, elarbete och rörmokeri kvar att göra.

ENTRÉ


Spotlights i hallen.

VARDAGSRUM


Braskaminen är monterad. Nu måste vi bara ta dit en sotare, men det brådskar ju inte direkt.


I like!

KÖK


Snickarlaget skulle bygga klart köket idag eller imorgon.


Bring out the champagne glasses - snart är champagnen på kylning!

SOVRUM NEDERVÅNING


Vi lyfte lite på skyddspappen och spanade på golvet.

TVÄTTSTUGA


I tvättstugan har köksleverantören och husleverantören gjort en miss. Enligt ritningarna ska vi ha en kontrefor i hörnet, men enligt byggaren som gjöt grunden är kontreforer av det slaget ett gammalmodigt byggnadssätt så våra är inbyggda i väggen. En ny bänkskiva är beställd. Är inte helt nöjd med skåpen - här hade man ju kunnat ha ett hörnskåp.

BADRUM ÖVERVÅNING


Duschhörna.


Kommod.

BADRUM NEDERVÅNING


En bänk för vuxna och en bänk för barn.


Vi valde en billigare kommod i badrummet på nedervåningen än den som ingick i huset. På det sättet kunde vi uppgradera kommoden på övervåningen utan att betala något extra. På övervåningen ingick egentligen bara ett handfat och en spegel.


Duschhörna.

Pimpat skötbord

Då är vi klara med vårt pimpade skötbord. Det var min kompis J som tipsade mig om denna rörelse på Internet för gravida - nämligen att köpa skötbordet SNIGLAR på IKEA och fixa till det lite. Här fanns ingen tid att förlora. Jag och Daniel begav oss omedelbums till IKEA och inhandlade ett.

FÖRE


Skötbordet SNIGLAR från IKEA för 259 kronor.

EFTER


Jag har målat och Daniel har skruvat.


Vi har använt oss av mina favoritfärger - grönt, rosa och en gnutta gult.


Handdukar från Hemtex (naturligtvis inhandlade på en av deras reor).


Krokar inhandlade på Ljuva ting.


Korgarna är från Stockhome och utdragslådan är KOMPLEMENT från IKEA.


Skötbädd GULLUNGE från IKEA.


Förvaring för diverse prylar som sägs vara bra att ha till den lilla/lille grodan.


Fjärilen är en present från en vän i Kanada.

Irina tipsar

Ett av våra favoritbröd här hemma är Leila Lindholms sirapslimpa. Brödet är superenkelt att baka. Resultatet blir ett saftigt, lite sötare bröd. Är som godast med smör och ost. :)


Leilas bok A Piece of Cake är min nya "bakbibel."


Bra idé

Igår fick jag en bra idé när jag var ute på promenad. Nämligen att gå bort mot Götgatsbacken och kolla lite på kläder. Mycket bra idé när det är mindre än två veckor kvar till beräknad förlossning och magen är som en fotboll. Det var inte mycket som passade, men spenderarbrallorna åkte i alla fall på när jag hittade de här fina vårkläderna:


Ut med det gamla

Jag gillar att slänga saker. Förra helgen städade vi källarförrådet. Vi slängde säkert hälften av det vi hade där nere. Saker man tidigare tyckte skulle sparas, till exempel en 14-tums tjock-tv och en gammal dammsugare som inte fungerade bra ens när det begav sig. Jag hade dessutom sparat allt gammalt kursmaterial från universitetet - gammal skåpmat. Ett 20-tal pärmar med papper. De åkte ner i pappersinsamlingen direkt.

I lägenheten är det än så länge bara jag som har packat flyttlådor. Daniel har i och för sig packat en sak som verkar stå högt i prioritering:


Senaste nytt

Idag var jag i huset och träffade målarna för att gå igenom var olika tapeter ska sitta. Passade på att ta lite bilder på det allra senaste:


Våra skjutdörrsgarderober i sovrummet på övervåningen.


Alla innerdörrar är monterade.


Badrummet på övervåningen har fått kakel på väggarna.


Kaklet i köket är nästan klart.


Klinkern i köket - top notch!


Vinkyl, microvågsugn och ugn är installerade. I lägenheten har vi en gammal microvågsugn av något tyskt märke som bara går att köra på full effekt. Vi tänkte slänga den om ingen är intresserad?


Badrummet på nedervåningen. Plattsättaren berättade idag att han kommer bli färdig med allt plattsätteri den här veckan.


Nu när containern är borta ser man vilken underbar leråker vi har. Kommer bli mysigt att spela kubb och boule här i sommar.

Försenad leverans

Fyra och en halv vecka tog det att få hem dessa fina prylar som jag klickade hem på nätet. Beställde Gripsholmslakan som senare visade sig inte finnas i lager, därav den sena leveransen. När lakanen till slut kom in levererade ägaren personligen varorna till mig. Fick en liten body och en nappflaska som plåster på såren så det var bra.


Kattskål, speldosa, body +  nappflaska och krokar till skötbordet. Tyvärr har jag ingen bild på lakanen för de snurrar runt i tvättmaskinen.

High tech

Nu är utomhuslamporna uppsatta. Visst blev det snyggt? Utomhusbelysningen kommer styras automatiskt från elcentralen. Väldigt 2009, väldigt high tech. :)


En sån här lampa har vi vid entrén, på balkongen, vid altanen och på baksidan av huset. Det är dock bara lampan vid entrén som har rörelsevakt.


Vi har fasadspotlights på vardera sida av altandörrarna.

ROT-avdrag

Arbetskostnad för tillbyggnad av altan till befintligt småhus ger rätt till skattereduktion. Det gillar vi! Att bygga en altan på ett plant underlag är ju rätt enkelt att göra själv, men vi ska bygga vår altan i brant backe. Känns inte lika enkelt.

Skatteverket skriver också att "Fr.o.m. 1 juli 2009 gäller att skattereduktion för ROT-arbeten inte ges under de första fem åren efter att ett småhus uppförts.". Gäller att snabba sig eller?

Jag gillar altanräcken i klarglas. Vet bara inte om det passar så bra för vår trädgård. Vi har ju inte direkt sjöutsikt.


Parkettgolv

Våra snickare har snickrat på bra. Nu har vi nämligen parkettgolv i hela huset. Vi ska ha samma golv i hela huset, en trestavig ekparkett. Eftersom huset är avlångt har vi valt att lägga golvet längs med rummen. Får se hur lång tid det tar innan vi har första repan i golvet...


Trestavig ekparkett.

Full fart

Det är full fart på byggarlaget. Igår kväll när vi var ute i huset var det fyra (!) snickare som byggde bastu och la golv. Även elektrikern, rörmokaren och plattsättaren hade varit där tidigare under dagen. 3 april är slutbesiktning. Jag är övertygad om att de kommer hinna klart i tid.


Badrummet på nedervåningen med ingång till bastun.


Här ska bastulavar byggas.


Tvättstugan. Här har det tydligen hänt grejer. Vad som har hänt har jag ingen aning om.


Full pott! Vår nya elektriker lyckades lokalisera "spottarna" som inte var utmärkta i taket. Det ser lite konstigt ut på bilden, men "spottarna" bildar en femma.


Byggarlagets fikarum. De verkar sakna en trivselkommitté. Jag bakade lite kolasnittar som de kan mumsa på. Självklart Leila Lindholms recept.


Köksgolvet var lite ojämnt, men det är fixat så nu ska klinker läggas här. Tyvärr hade förra elektrikern missat att dra el till diskmaskinen så vår nya elektriker var tvungen att ta el från köksön. Inte den snyggaste lösningen, men vad gör man...


Badrummet på övervåningen har fått lite flytspackel.


När vi kom hem skulle Loranga ha mat. Det verkar vara en anledning till att "tuffa till" svansen. Loranga skulle kunna gå på maskerad som tvättbjörn.

Lysande

I söndags åkte vi till Bastuspecialisten i Bromma för att titta efter en bastulampa. Tyvärr hade de stängt på söndagar, men vi åkte förbi Bauhaus istället och hittade ett riktigt fynd - en skena med tre spotlights för 149 kronor. Vi behöver tre sådana till vårt kök så vi slog till direkt. En lysande affär.


Lördagen i bilder

Klockan 09.43


Vi började dagen med att skruva isär vårt rangliga köksbord och våra färdiga-för-tippen-stolar. Sedan samlade vi ihop diverse annat skräp och åkte till Högdalens återvinningscentral. Skönt, jag gillar att slänga saker. Nu är det väldigt tomt i vårt kök. Det kommer vara jätteenkelt att dammsuga.

För er som undrar - vi har inte bundit ihop kattens bakben. :)

Klockan 10.59


När vi slängt våra sopor på Högdalens återvinningscentral åker vi till huset. Vi har inte längre nyckel till huset så vi börjar med att trycka våra näsor mot fönstren för att se den fina klinkern i hallen som plattsättaren har börjat lägga. Därefter börjar vi röja på marken. På måndag ska vi nämligen beställa hämtning av byggsopor och förra byggentreprenören lämnade skräpet i en vansinnig oordning.


Förre tomtägaren har lämnat en massa stålsopor så vi passar på att samla ihop detta också. Det här är inget vi vill frakta i vår nya bil.


Inte det här heller.

Klockan 12.16


Plattsättaren bestämmer sig för att jobba helg så vi får gå in i huset och beundra hans arbete. Det här är ju TOP NOTCH!


Vi hinner snicksnacka lite med plattsättaren också, vilket passade väldigt bra. Vi bestämde lite hur vi vill ha kaklet och så.

Klockan 12.55


Tillbaka inne i stan hamnar vi bakom den här bilen. Ha ha, vem väljer en mintgrön bil? Var det REA?

Klockan 13.12


Hårt arbete kräver en stadig lunch. Pizza känns som det enda rätta.


Halva tonfisk och halva skinka - just the way I like it.

Klockan 14.20


Efter pizzan blir det fika. Idag får vi verkligen i oss hela kostcirkeln. Sätter mig och surfar runt lite och bestämmer mig för att nyttja julklappen jag fick från min arbetsgivare. Jag beställer grillbestick som kommer användas flitigt på sommarens grillfester. Daniel går och tar en eftermiddagslur.

Klockan 16.17


Mitt dåliga samvete gör sig påmint. Måste ansöka om föräldrapenning... Jag gör det imorgon. Tycker det är lite skoj att Försäkringskassan inte betalar portot.

Klockan 17.01


Går och väcker Daniel och upptäcker att jag är rätt sömnig själv. Slumrar lite.

Klockan 18.05


Lördagens scoop! Ska fylla på en Palmolive tvålpump med Bliw-tvål från ett refill-paket. Både tvålpumpen och refill-paketet rymmer 300 ml enligt förpackningarna, men ändå får inte all tvål plats i tvålpumpen. Antingen är det Palmolive som lurar konsumenterna eller så bjuckar Bliw på lite extra.

Klockan 20.21


Dags för lite lördagsgott och Melodifestivalen. Det blev äppelpaj med vaniljsås.


Tittar på Melodifestivalen. Känns som en repris. Samma gamla artister och trötta låtskrivare. Det enda som är nytt för i år är att de har bytt ut programledaren.


Cirka 24 dagar kvar

Nu är det verkligen kort tid kvar tills att vi får träffa Junior. Lite läskigt är det, men samtidigt väldigt spännande. Jag brukar tänka att om superlilla mormor kan föda fyra barn så ska väl jag också kunna det. Vi börjar med ett!

Superfarmor med sina tolv barn är det ingen idé att jämföra sig med. Alla finländare begåvas inte med sisu, inte jag i alla fall. Jag får skylla på min svenska uppväxt...


Skitbra

Eftersom många av våra prylar blev stulna har vi fått beställa dem på nytt. Jag har ångrat vårt val av toalett så nu passade vi på att beställa en ny modell. Det blev Gustavsbergs Logic. Sitthöjden på Logic är extra hög (hela 43 cm) vilket ger ökad komfort, i alla för oss långisar. Ni andra får dingla med benen som man gjorde när man var liten. ;)Hoppas de som stal våra toaletter verkligen njuter av dem, det var ju två riktigt fina standardtoaletter de kom över.

En gammal favorit

Jag och Loranga packade ner CD-skivor idag och hittade både det ena och det andra. Jag undrar hur jag tänkte på 90-talet då jag inhandlade denna CD-skiva:Funderade ett ögonblick på om det överhuvudtaget är någonting att spara, men packade ändå ner den. Vad tror ni, kommer jag någonsin lyssna på den här skivan igen?


Hela svenska artisteliten med sina bästa verk...


Tittut!


Loranga packar

Nu har vi börjat packa ihop lägenheten. Jag försöker packa under dagarna, men det går lite långsamt för jag har börjat få ont i ryggen så jag får ta det lite lugnt. Tur att vi har fyra veckor på oss.

Loranga tycker flyttlådorna är jättespännande. Han öppnar lådorna och hoppar ner i dem.


Hmm, stängde jag inte flyttlådan?


Den där pälsen känner jag igen...


Busig katt i "anfallsläge".

Flytt i april

Om allt går bra så kommer huset stå klart för slutbesiktning vecka 14. Samma vecka som det beräknade förlossningsdatumet. Någon som vill gå på slutbesiktningen om vi får förhinder? ;) Allt löser sig väl som det alltid gör. Idag har vi i alla fall inhandlat flyttkartonger så att vi kan börja packa ihop lägenheten.

När jag var yngre flyttade jag (och syrran) rätt ofta. Man hade nästan kunnat tro att pappa hade en egen flyttfirma så ofta som han körde runt i flyttbilar från Berras biluthyrning. Jag var student på den tiden och hade inte så stort bohag. Vi flyttade i några få kartonger och lite papperskassar. De möbler jag hade var lätta IKEA-möbler i storleken "compact living". Vi hade en bäddsoffa från IKEA som ibland var hos mig och ibland hos syrran beroende på vem som hade störst behov av den för tillfället. Den här soffan är fantastisk. Utan problem fick jag plats med den i en 18 kvm stor lägenhet och upp till tre personer kunde sova i den samtidigt  (studenter har inte så stora krav). Soffan är lätt som en fjäder och dessutom gick det att frakta den i föräldrarnas kombi. Helt otroligt vad bra grejer IKEA har.

Den här flytten blir lite annorlunda, den här gången är det ju faktiskt ett helt hem som ska flyttas. Tunga ekmöbler, uppskattningsvis ett 30-tal kartonger och en katt som inte gillar att åka bil.

Det är 4,5 år sedan min senaste flytt, men en sak har jag inte glömt och det är flyttstädningen. Usch! Jag har flyttstädat tillräckligt i mitt liv. Den här gången har vi anlitat en städfirma som flyttstädar åt oss. Det kommer vara värt varenda krona. Dessutom bjuckar Reinfeldt på hälften.

I helgen har vi även åkt runt och införskaffat de sista bebis-prylarna. Loranga hittade (inte direkt oväntat) en ny favoritsovplats ganska snabbt. Nu har vi lagt en massa prylar i vagnen så att han inte kan lägga sig där.
RSS 2.0