Bara min

Tvååringar kan vara rätt roliga när de börjar bli bra på att prata och på det sättet avslöjar vilka tankar som snurrar runt i deras små huvuden. På sistone har Alice fått lära sig att en del av leksakerna vi har hemma faktiskt är Majas (även fast vi förespråkar att de delar med sig). Idag plockade Alice upp en leksakskamera som hon fingrade på en stund. Hon släppte inte kameran med blicken och sa med gravallvarlig min - Inte mammas, bara Cisses*!* Alice kallar sig själv för Cisse.

Frejkabyxa

Nu är det inte långt kvar på Majas behandling - tre veckor. När Maja hade haft Von Rosen-skenan i sju veckor blev hon äääntligen av med den och fick istället en Frejkabyxa som hon ska ha i fem veckor. Allting blev så himla mycket bättre med byxan trots att det är lite meckigt att ta av och på byxan vid blöjbyten. Vi kunde börja krama Maja istället för skenan, vi fick börja bada henne hemma och Maja kunde börja använda kroppen lite mer istället för att ligga fast i skenan. Hon var så sladdrig första tiden utan skenan eftersom hon inte hade fått använda kroppen på sju veckor. Nu märker vi att när byxan är av (endast vid blöjbyten och bad) så börjar hon direkt försöka vända på sig. Det går ju tyvärr inte med byxan på, men om tre veckor så!


Hängslen på plats!

Erfarenheter av von Rosen-skenan:

1) Första två veckorna var jobbigast. Sen vänjer man sig (alltså föräldrarna). Det var inte förrän vi fick ta av skenan som man återigen började tänka på vad man missat under de senaste sju veckorna. Det var fantastiskt att få krama Maja igen!
2) Tvärtemot vad "alla" sa så fungerade inte amningen alls med skenan. Maja bara gallskrek och vägrade. Det var lite kämpigt, men bara att acceptera. Huvudsaken är att Maja blir mätt och växer som hon ska.
3) Skavsår på benen fick Maja av de två första skenorna (skenan byttes varannan vecka). Det var som att ta på sig ett par nya skor. När hon fick tredje skenan hade huden vant sig. Vi behandlade med inotyolsalva och luftade.
4) Att sova på rygg var bara att glömma. Vi införskaffade ett andningslarm och la Maja på mage! Tvärtemot alla rekommendationer...
5) Maja tyckte inte om att bli buren i famnen. Det är bara bullshit när de säger att bebisarna inte besväras av skenan.
6) Första dagarna utan skenan var Maja lite orolig. Det blev en stor omställning för henne. Vi är väldigt lättade av att Maja är en väldigt "cool" liten bebis utan några som helst koliktendenser. Annars hade nog tiden i skenan blivit tuffare för oss alla!
7) Man får ha lite perspektiv på saker och ting. Majas höft kommer att bli 100 % fungerande. En försäkringsagent jag pratade med jämförde det med ett brutet ben. Värre saker kan hända. Dessutom har jag hört om ett barn som fick ligga i skena i nio (!!!) månader. Då känns 12 veckor som en ganska kort tid.


Kul att få öva lite på att vända sig när Frejkabyxan är av vid blöjbyte.

Som lök på laxen har Maja nu fått vattkoppor. Smittad av storasyster Alice. Men cool som hon är tar hon det med ro. :) 

Nu ser vi fram emot att ta av Frejkabyxan om tre veckor så att Maja kan hoppa på det motoriska utvecklingståget!

En vecka avklarad

Imorse var det dags att väga sig igen. Första veckan på 10-veckorsutmaningen har gått bra. Jag har hunnit med två barnvagnspromenader (borde ha hunnit med åtminstone tre), tre styrketräningspass och plankor varje dag. Det har gått bra med maten, men de tre första dagarna var lite jobbiga. Vi har gått ner lite i vikt också. Jag har gått ner 1 kg och Daniel 2,8 kg. Ganska uppenbart att Daniel inte kommer kunna köra strikt GI i 10 veckor. ;)


Nu är det bara att kämpa vidare. Mitt första delmål är att gå ner 1 kg till innan midsommarafton. Då ska jag fira med en (liten) bit jordgubbstårta! :)


Listigt

Vi hade tvåårsbesiktning av huset för tre månader sedan. Som väntat blev det några åtgärdspunkter och idag var killarna som byggde klart vårt hus efter konkursen här och skruvade på lite dörrar, köksluckor samt fyllde i lite fogar. Men det bästa av allt var att de fixade vårt knarrande golv. Vi var tvungna att sätta in en list i öppningen mellan köket och vardagsrummet, men det var det värt för att slippa knarret.
Ganska diskret, eller hur?


Tillströmning

Jag har märkt en tillströmning av katter till vår tomt nu i helgen. Undrar vad det är som lockar?


Nära-diket-upplevelse

Imorse kom gruset. Det var en nära-diket-upplevelse för lastbilen. Chauffören insisterade på att försöka åka uppför backen istället för ner när han skulle köra ut från vår infart. Men med lite tur och en monsterlastbil som kom till undsättning lyckades lastbilen komma iväg.

Daniel och Alice har varit ute nu på kvällen och skyfflat. Daniel skyfflade och Alice sprang efter och hojtade "bra jobbat" oavbrutet.


12 ton gårdsgrus. Kommer nog ta hela helgen att fördela ut.


Bra jobbat! Bra jobbat! Bra jobbat!


Voilá! Gruset har väldigt mycket sand i sig fortfarande, men det kommer spolas av efter några riktigt bra sommarregn.


Dagens träning

Idag har jag varit ute på min första riktiga barnvagnspromenad. Bara jag och lilla Maja, ska bli roligt i höst när jag kan få lite sällskap på promenaderna. Jag har en rolig iPhone-app (RunKeeper) som jag använder. Det är lite roligt att följa hur långt och länge man promenerar eller springer. Alltid roligt med lite statistik. ;)Jag försökte hålla uppe tempot, men här kan jag nog förbättra mig lite. Målet är att få upp konditionen så pass mycket att jag kan börja springa lite så småningom. Fast då får nog Maja stanna hemma.

När jag kom hem från promenaden gjorde jag gummibandsövningar. Tidigare imorse gjorde jag även mina plankor så just nu känner jag mig riktigt nöjd med starten på 10-veckorsutmaningen.

10-veckorsutmaningen

Tisdag 7 juli börjar vår 10-veckorsutmaning. Vi ska gå ner i vikt, bli starkare och få bättre kondition. Det kommer bli hur bra som helst. Det har nu hunnit gå sju veckor efter förlossningen och eftersom busiga Maja inte vill ammas så finns det inga hinder för oss att sätta igång!

Sist vi hade en sån här utmaning var vintern 2010. Då gick jag ner 7 kilo på 8 veckor. Även i denna utmaning ska jag gå ner 7 kilo för att komma tillbaka till min "normalvikt". Lite lustigt att jag har gått upp exakt lika mycket under båda graviditeterna.

Vi har gjort ett lite annorlunda upplägg denna gång:

MAT
Vi kommer att köra GI-metoden som vi gjorde sist. Till vår hjälp har vi boken "Klaras goda GI-dagar" med 60 kompletta menyer. Varannan vecka kommer vi laga mat från boken och varannan vecka kommer vi äta "Linas matkasse". Den innehåller ju inte GI-mat, men det är nyttig mat och vi ska försöka ändra lite i recepten för att göra dem GI-vänliga. Under juli har Linas matkasse sommaruppehåll så det passar ju fint!

Under utmaningen 2010 så unnade vi oss ett "fikatillfälle" per vecka och en dag i veckan åt vi icke-GI-mat. Vi gjorde så för att utmaningen på många sätt handlade om att skaffa oss långsiktigt bättre vanor. Så gör vi inte denna gång. Den här gången blir det Linas matkasse varannan vecka istället och INGET fika! På det sättet hoppas vi på att uppnå lika bra resultat som sist. Dock ska vi göra så att på midsommarafton får vi äta det som bjuds! Men alla andra dagar under dessa tio veckor gäller det att ha lite karaktär! Man är ändå inte hungrig i sommarvärmen, bara lysten. ;)TRÄNING
Jag har redan kommit igång lite smått med träningen. Eftersom jag har haft stora ryggproblem både under graviditeten och efter förlossningen måste jag öva upp min styrka!

För att öva upp bålstyrkan gör jag numera "plankor" morgon och kväll - statisk magträning. Träningsupplägg hämtar jag från Olga Rönnbergs blogg. Därutöver har jag lagt upp ett litet styrketräningsprogram för att träna rygg, axlar och armar med hjälp av ett gummiband som vi har fått låna från Daniels föräldrar. Jag har inte kommit igång med barnvagnspromenader ännu (förutom att jag går fram och tillbaka till förskolan fyra dagar i veckan, blir nog 20-25 minuter per dag). Men nu när utmaningen sätter igång så finns det inga ursäkter längre. Minst tre dagar i veckan ska jag ut och traska i samband med hämtning eller lämning på förskolan. Daniel kommer börja springa på kvällarna och även han köra styreträningsövningar hemma.

Imorgon bitti är det invägning. Någon annan som vill haka på utmaningen? :)

Grusförberedelser

Vi håller på och förbereder ytterligare ett lite större projekt som vi har på gång i trädgården - vi ska anlägga grus runt huset. På huset framsida är det bara en liten remsa med grus, men på baksidan och på ena kortsidan är det lite större områden.

Gruset levereras 10 juni så den helgen kommer vi ha att göra!

På kortsidan har vi ännu inte gjort något förarbete så det pysslade Daniel med idag:

FÖRE


Den ständiga hjälp(stjälp?)redan var såklart med.

EFTER


Markduk för att minska ogrästillväxten. I backen vill vi någon gång i framtiden bygga en stentrappa. Men det är så dyrt så det får vänta tills vi vinner på Lotto. Fram tills dess får man ägna sig åt lite benträning när man går upp och ner för backen.


Upp mot berget där markduken går upp ska vi lägga kullersten för när vi började gräva bort ogräset märkte vi att det inte var något berg där. I höst eller nästa vår ska vi våga oss upp på berget med en tändsticka och elda upp allt ogräs och trädgårdsavfall som ligger där uppe. Sen ska vi fixa i ordning med grus även där uppe. Drömmen är att ha en finsk gunga eller kanske ett lusthus där uppe...


RSS 2.0