Sprängsten och ogräs

I helgen har vi gjort i ordning rabatten så den är klar för plantering. Rabatten är 13 meter lång så vi har att göra. Jag började i fredags kväll. Barnen låg och sov och Daniel låg i soffan och åt choklad. Efter att ha kämpat med att gräva upp ogräs med en spade i 1 timme kom Daniel ut och grävde upp ungefär samma mängd på 60 sekunder. Så på lördagen fick han gå ut och gräva upp resten av rabatten.

FÖRE:


Ogräs, mossa, jord och sprängsten i en enda röra.

På söndagen tog jag fram högtryckstvätten och började spola berg. Bort med ogräs, mossa och fram med bergpartier som låg under tunna lager jord. Och så bar jag bort mängder av sprängsten.EFTER:


Vi funderar på att ha en klätterhortensia som får klättra uppför berget.
Jag spolade fram bergspartier som var gömda under små sprängsten och jord. Någon gång i begynnelsen har någon planterat "grodblad" på berget. Oklart varför man senare valde låta tomten växa igen. Men vi behåller såklart grodbladen. Någon som vet vad det är för växt?Nu börjar det roliga - att plantera växterna. Jag hämtar inspiration från bland annat den här rabatten.


Hägg

För två somrar sen började det växa en grön buske på tomten, något typ av ogräs trodde vi. Men vi lät den gröna busken vara kvar eftersom vi inte hade ork att ta ner den. I år har det gått upp för oss att det är en HÄGG som har börjat växa hos oss. Den har blivit fantastiskt stor och fin. Vilken TUR att vi inte orkade ta ner den så den fick en chans att växa till sig.

Kul att upptäcka de växter som dyker upp på vår före detta skogstomt. Förutom häggen, har vi bland annat en hasselbuske som jag ska visa er någon gång. Vem vet, nästa jul kanske vi äter våra egenodlade hasselnötter? :)
Härliga försommarträd!


Dagsverke

Vi hann rätt långt idag. Alla plintar där det går att gräva är nere i marken och stolparna är uppsatta. Så nästa steg blir att hyra en bergborr så vi kan göra klart grundarbetet. Daniel började sätta upp lite brädor också för att se hur det kommer att se ut. Vi har inte bestämt exakt hur högt staketet ska bli, men jag tror man får göra det 1,10 m högt utan bygglov.


Vi bygger inte enbart staketet för att markera tomtgränsen. Det kommer bli en fin inramning och ge en mer "ombonad" känsla.


Likadana ribbor som på altanen, men horisontella istället för vertikala. Samma princip som för plankorna på vårt hus som går både horisontellt och vertikalt.


Staket

Idag bygger vi staket på norrsidan. Vi har köpt färdiggjutna plintar för att göra det lite enkelt för oss. Idag är stora grävardagen! På vissa ställen stöter vi på berg. Men vi gräver/märker ut dessa ställen och så ska vi hyra en bergborr av något slag på Bauhaus.


Spikrakt.


Berg.

Fortsättning följer...


Stenigt

Idag åkte vi iväg och köpte ett äppelträd och en japansk lönnbuske. Tjoho! Glada miner. Dags att mysa till trädgården! När vi kom hem tog Daniel fram spaden för att börja gräva. Första spadtaget - KLONK! Andra spadtaget - KLONK! Femtioelfte spadtaget - KLONK! Vi hade missat den lilla detaljen att fyllnadsmassa innehåller sten. Vad. Göra. Nu. Det var bara att göra som Karl Oskar och börja kämpa med den steniga marken.

Lite jord och gödsel.Och så ner i backen med trädet och busken.

Varsågoda alla rådjur!


RSS 2.0