Här är vårt 2009

Januari 2009
2009 skulle vi sammanfatta som ett otroligt bra år för oss. Det började dock inte så bra...

I början av januari får vi veta att byggentreprenören som anlitats för att bygga vårt hus har gått i konkurs. Detta får vi veta fem veckor innan inflyttning och när vi är mitt uppe i lägenhetsförsäljning. Helt plötsligt står vi där utan lägenhet, med ett halvfärdigt hus och en bebis på jäsning. Detta är startskottet för tre oroliga månader. Vi har lite tur i oturen för paret som köper vår lägenhet kan inte flytta in förrän 20 april. Så vi vet att vi åtminstone kommer kunna bo kvar fram till förlossningen som är beräknad till 31 mars.


Trots konkursen är det en stor lättnad att vi har fått lägenheten såld mitt under rådande finanskris.

Ett annat orosmoment är vår (ganska nya) bil som ofta inte vill starta. Alla verkstäder vi lämnar in den på säger att det inte är något fel på bilen. Uppenbarligen är det något knas och till slut bestämmer vi oss för att byta in vår snabba sportsedan mot en riktig familjecontainer - Peugeot 307 1,6 Kombi BioFlex. En affär vi inte har ångrat en enda sekund.Februari 2009
Februari är en månad vi helst av allt skulle vilja glömma. 3 februari görs en besiktning av huset för att se vad som finns kvar att göra. Under besiktningen upptäcker vi att varor för cirka 170 000 kronor har stulits. Nu börjar alla instanser som är inblandande (husleverantör, försäkringsbolag, konkursbo) att leta efter kryphål. Ingen vill ta ansvar för det som har inträffat.

Mitt i kaoset rekommenderar husleverantören en ny byggentreprenör som ska bygga färdigt huset. Vi gör en UC-kontroll och upptäcker att den nya byggentreprenör är nära konkurs. Det lilla förtroende vi haft kvar för husleverantören är nu borta. Vi bestämmer oss för att försöka hitta en egen entreprenör.

Den långvariga stressen påverkar både mamma och barn negativt och en regnig onsdagskväll blir Irina akut sjukskriven vid en rutinmässig MVC-kontroll. Daniel tar semester för att styra upp hela situationen med huset.

Två veckor efter stölderna visar det sig att försäkringsbolagen inte hittar några kryphål. Vi får besked om att vår färdigställandeförsäkring kommer att betalas ut till oss och att stölderna kommer att regleras med vår villaförsäkring. Lättnad.

Mars 2009
I mars kommer husbygget igång igen. Efter cirka 2 månader av krångel meddelar helt plötsligt husleverantören att de vill bygga klart huset själva. Vi blir lite irriterade då vi själva varit ute och letat entreprenörer. Husleverantören som står för halva färdigställandekostnaden har tydligen rätt att lägga sig i vårt val av entreprenör. Efter allt krångel orkar vi inte tjafsa mer utan går med på att träffa det nya bygglaget. Det nya bygglaget sätter igång omgående med att bygga klart huset och planerar vara klara samma vecka som den beräknade förlossningen.

I mars åker vi ofta ut till huset. Dels håller vi stenhård koll på hur bygget fortlöper, men vi åker ofta ut och tar emot varor och går igenom detaljer med nya bygglaget. Hemma i lägenheten packar Irina under dagarna. En flyttlåda om dagen är ungefär det hon orkar med. Ugnen går varm. Det bakas bröd samt olika kakor till bygglaget. Till slut ger Daniel Irina bakförbud och packar ner alla bakböcker i en flyttlåda.Irina och bebis mår bra igen. Magen som inte har växt som den ska under en månads tid spurtar i februari och följer återigen sin kurva. Beräknad förlossningsdag (31 mars) kommer och går. Det är nog inte många blivande föräldrar som hoppas på att gå över tiden, men vi hoppas på att bebisen vill vänta åtmistone en vecka.

April 2009
3 april står huset klart och det är dags för slutbesiktning. Irinas syster står standby i fall att förlossningen kommer igång och vi inte kan närvara. På morgonen när vi vaknar är allting lugnt och vi meddelar syster att hon lugnt kan åka till sitt jobb. Slutbesiktningen går bra och så fort den är klar börjar vi storstäda övervåningen. Det är byggdamm överallt och flytten går dagen efter.

På morgonen den 4 april samlas våra familjer och hjälper oss att flytta. Tack snälla alla ni som hjälpte till. Vi hade inte kunnat göra det utan er. Den kommande veckan ägnar vi oss åt att få i ordning övervåningen med kök, badrum, sovrum och vardagsrum. Vi hinner.

10 april klockan 04.00 känner Irina första värken. På påskafton 11 april klockan 22.03 föds vår dotter Alice på Södersjukhuset. Alice är lite sen och föds i vecka 41 +3. Vid födseln är vår lilla tös 51 cm lång och väger 3660 gram. Efter två dygn på BB återvänder vi hem. Lyckliga igen.Maj 2009
Vi inser att vi inte kommer hinna med så många husprojekt under sommaren nu när vi har en liten bebis så vi bestämmer oss för de två som känns viktigast. Vi vill bygga en altan och huset måste målas. Som första projekt i maj anlitar vi två snickare som bygger altanen. Vilken altan de bygger. Här kommer vi spendera många härliga sommarkvällar.Maj är en omtumlande månad med en ny liten familjemedlem som kräver 100 % uppmärksamhet nästan dygnet runt. Varje morgon tar Irina med Alice ut på en promenad i barnvagnen. Antingen tillsammans med grannen som också är föräldraledig eller så går de själva. Alice somnar alltid gott i vagnen och när de kommer hem från promenaden bär Irina upp liggdelen på balkongen så får Alice fortsätta sova där. Hon vaknar ofta efter 2-3 timmar desperat efter mat.

Juni 2009
I slutet av juni börjar Daniels semester och vi börjar måla huset. Till vår hjälp har vi Irinas pappa, bror och hans flickvän. Första dagen vi målar är det verkligen varmt. Katten ligger och flämtar i skuggan av en buske och grannbarnen plaskar i en pool bakom de tappra målarna.
Alice fick frisedel. Hon får hjälpa till när vi målar om huset om en sisådär 10-15 år.


Självklart grillar vi en del i juni.

Katten Loranga är rädd för Alice som kan skrika rätt högt. Efter två år som innekatt blir han då äntligen utekatt. Under kommande sommar håller han sig mest utomhus och kommer bara in då det är dags att sova eller äta.Juli 2009
Under juli arbetar vi hårt med olika husprojekt:

* Målargänget målar färdigt huset under arbetsledning av Alice morfar. 100 arbetstimmar tar det totalt att måla två lager. Tack snälla målargäng för er insats. Vi hade inte kunnat göra det utan er.

* Daniel och Alice farfar bygger en farstukvist. Äntligen slipper vi ha en pall som trappa.

* Daniel röjer på tomten. Han staplar överblivna takpannor under altanen och kör de sista byggsoporna till tippen.

14 juli skrattar Alice för första gången. Vår lilla goding. På eftermiddagarna när solen inte steker så hett längre packar vi ner vår lilla goding i vagnen och promenerar ner till en badstrand som ligger i närheten. Vi får bada i skift medan den andra vaktar Alice som ligger och sussar sött i skuggan.Augusti 2009
I augusti börjar vi inte några nya husprojekt utan njuter bara av resten av sommaren och vår lilla tjej. 8 augusti får Alice sin första smakportion. Det bjuds på potatispuré och hon tycker väl att det är okej. Efter första smakisen dröjer det dock några veckor till innan hon vågar sig på fast föda igen. 31 augusti får Alice sin första två tänder. Det är lika tidigt som hennes pappa fick sina första tänder.

September 2009
I september är vi åter igång med lite husprojekt. Vi oljar altanen inför vintern och vi börjar inreda inomhus. Vi börjar med Alice rum. Dock kommer det dröja tre månader till innan hon börjar sova i eget rum. Under hösten blir det många och långa barnvagnspromenader för Irina och Alice med andra härliga mammor och deras bebisar. Ett utmärkt sätt att lära känna ett nytt område och nya vänner som nyinflyttad.

Oktober 2009
Vardagen som föräldraledig kan vara fullspäckad. Oktober månad är fulltecknad för Irina och Alice med barnvagnspromenader, shopping- och lunchträffar. På helgerna myser vi hela familjen. 15 oktober sitter Alice upp själv för första gången.

November 2009
I november fortsätter vi inreda inomhus. Vi får i ordning allrummet på nedervåningen och vardagsrummet på övervåningen. Nu börjar det kännas mer som ett hem. 19 november börjar Alice krypa. Nu börjar den vilda jakten på den krypande bebisen. Det är hög tid att barnssäkra vårt hem så vi installerar en trappgrind.December 2009
I december kommer det mycket snö. Det blir inte många barnvagnspromenader under senare delen av december då temperaturen kryper långt ner. Vår första jul i huset firar vi hemma tillsammans med Alice farmor, farfar och faster.

1 december står Alice upp för första gången. Och så plötsligt händer det - natten mellan juldagen och annandagen sover hon för första gången hela natten mellan klockan 19.30 - 06.15. Efter mer än åtta månader av mer eller mindre sömnlösa nätter får vi äntligen sova igen. Så på annandagen får Alice sova sin första natt i eget rum, vilket går jättebra.

Det nya året 2010 firar vi in tillsammans med våra vänner J & M och deras dotter T. Alice som har gått och lagt sig klockan 19.30 vaknar 23.20 och har svårt att somna om. 23.57 somnar hon äntligen om och Irina kastar sig ut på balkongen med de andra och hinner fira in det nya året med ett glas champagne.

Med en krypande bebis så finns det vissa saker man helt enkelt inte hinner med. I år orkade vi inte stryka duken, men gott åt vi:


Crème ninon med hummerröra


Helstekt oxfilé med svampcannelloni, barolosky och mjölkkokt vitlök


Cheesecake med chokladtak och mangosalsa

2 januari 2010

Vad kul att så många av er vänner och familj fortfarande följer vår lilla blogg som primärt handlar om bygget av vårt hus. Vårt nästa stora husprojekt startar vi i april/maj då en gräsmatta ska anläggas. Hoppas ni hänger med. :)Gott nytt 2010!


Kommentarer
Postat av: anna

Vad roligt att läsa om hela erat 2009! =)

gott nytt år! Kram

2010-01-03 @ 10:51:23
URL: http://anna-alltochingenting.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Roligt inlägg, tiden går fort! :)Och tack själva för all den goda maten man fick efter allt jobb. :)Gott nytt år!

2010-01-03 @ 15:44:00
Postat av: Anna (Sthlm)

Vilket härligt år för er! Det var lite ovant att se sommarbilderna nu mitt i vargavintern! Nyårsmaten såg god ut! Gott nytt år!

2010-01-03 @ 23:13:07
URL: http://annafairandtrue.blogspot.com/
Postat av: Suvi

Vilket kanoninlägg! Och kul bild på slutet!

2010-01-04 @ 20:43:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0